Deníček 19: Ottawa, muzeum kanadské historie

Montreal byl velikánská rychlovka.  V zásadě jen přes noc. Balíme a čekají nás 2 hodiny na dálnici směr Ottawa. Kanaďani mají široké dálnice, na kterých nejezdí rychle. Maximální rychlost je 100 km/h a je to na palici. Jinak nás baví, když autobus/karavan táhne vlastní autíčko na dovolenou… 🙂 Prostě si jedete v pohodě autobusem a auto si berete sebou, když potřebujete něco mobilnějšího.

V Ottawě míříme rovnou do centra do muzea kanadské historie. S troškou nadsázky se dá říct, že je to dům plný eskymáků. Založeno už v roce 1856! V průběhu času několikrát měnilo svůj název i podobu stavby. Má 3 stálé expozice a několik dočasných. Dominantou vstupní haly jsou indiánské totemy, některé vysoké i deset metrů. Moc mě baví také muzeum známek a zpracovaný život ve středověku. Najdeme i jednu českou stopu z roku 1905. Samotné muzeum má originálně řešenou architekturu, kterou sbírky perfektně umí využít.

Obědváme v muzejním bistru s výhledem na Parliament Hill. Nemůžu se vynadívat.

V muzeu jsme přes 4 hodiny a celkem uťapaní, protože ty nejcennější věci táhneme na zádech (elektroniku), tak míříme na hotel. Zasekneme se ve vymazlené zácpě. Výjezd z centra tu nemají úplně nejlépe pořešený. Cestu, co má trvat 10 minut jedeme přes padesát. Dáváme si velmi průměrnou večeři v bistru naproti hotelu a mažeme spát. Ráno se do centra budeme vracet. Těším se. Je se na co dívat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.