Deníček 15: Den v Providence

Hned první plán, co jsme měli, nevyšel…

Vracíme se zpátky na Battleship Cove. V ceně je totiž i návštěva námořního muzea. Když tam dojedeme, tak ale cloumáme zavřenými dveřmi. Jdeme se k lodím zeptat, co se děje. Prý mají dneska zavřeno kvůli nějaké akci. Jen to nikde nepíšou. Díky, dobrej marketing!

Sedáme do auta a přejíždíme na další lokaci. Capitol na Rhode Island. Rhode Island State House. Věděli jste, že v každém státě mají svůj Capitol? Mě to hrozně překvapilo, nikdy jsem o tom nepřemýšlela. Není to jen historická památky, ale funkční instituce. Scházejí se v ní představitelé státu Rhode Island a řeší jeho otázky, včetně místní ústavy a zákonů. Je sídlem guvernérky a dvoukomorového parlamentu.

Mimochodem je to architektonický skvost. 9 300 m3 mramoru. Mají ho i na záchodech. 🙂 Kupole je čtvrtou největší na světě, která je samodržící. Není nijak připevněna ke zbytku budovy, v zásadě si tam sedí.

Povedlo se nám vychytat veřejnou prohlídku, která startuje každou hodinu u knihovny. Chytli jsme paní, která běžně provádí děti. Takže všechno opakovala asi tak 6x. Nakonec jsem se ji omluvila a nebyla to přednáška pro děti, ale pro Francouzsku…To že nechápala rozdíl mezi státním a federálním zákonem bych ještě pochopila, ale když se zeptala, jestli byl George Washington guvernér Rhode Islandu nebo kdo to je, tak mě dostala do kolen. Podobné dotazy měla celou prohlídku. Místní portrét pana prezidenta sloužil jako předloha pro platnou jednodolarovou bankovku. Paní průvodkyně byla mimořádně hrdá především na knihovnu, která ukrývá skvosty z roku 1750. Tedy před založením Spojených států. Byla to jen sbírka zákonu Rhode Islandu… 🙂 Ukázala nám i původní listinu krále Jiřího II z roku 1663, který povoluje místní kolonii svobodu náboženství. Svoboda je něco, co se prolíná celou prohlídkou. Náboženská, slova, politiky. Rhode Island se také zasloužil o to, že do americké ústavy přibyly články se svobodou spojené. Prohlídka určitě stála za to a moc doporučuju.

Providence ale stojí za návštěvu samo osobě. Krásné zelené město. Sídlí tu například Brownova univerzita.

Pak vyrážíme na obídek, projíždíme hodně zvláštními čtvrtěmi. Zkoušíme asi 4 podniky, než to vzdáváme a lezeme do našeho prvního fast foodu během dovolené. Řetězec Chipotle – čerstvý salát, maso, salsa. Moc dobrý to bylo. Vůbec bych se nezlobila, kdyby doputovali do Čech.

Máme ještě dost času. Koukáme, co je v okolí a vyhrává pro změnu Zoo. Roger Williams Park Zoo. Bavíme se od prvního výběhu do posledního. Neokoukaná zvířata, strašně málo lidí, příjemně udělaná zahrada, která působí uklidňujícím dojmem. Jak kdybyste chodili v lese. Poprvé vidíme naživo lenochoda (zrovna se pohyboval), stromového klokana (boží plyšák) nebo orla ze dvou metrů bez klece. Mají také extrémně ohroženého červeného vlka, co vyskočí 2 metry, jak kdyby to byl schod. 11 z 10 možných. Obecně máme dojem, že jsou tady všechna zvířata hrozně blízko návštěvníkům a jak je nás málo, tak se neschovávali někde v koutě. Taky jsme si podrbali oslíka. 🙂

A zbytek dne klasicky trávíme v hotelovém bazénu. Zítra nás čeká pro změnu přesun do New Yorku. Už jsme tam dlouho nebyli.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.