Deníček 8: Times Square a Highline – Poslední celý den v New Yorku

Rozkaz zněl jasně. Šetřit nohy. Tak to dneska máme za 18 500 kroků. :-)) A to máme dojem, že jsme toho zas tak moc neviděli.

Je ráno. Jsem násilně vzbuzena polibkem asi tak 16 hodin předtím, než bych chtěla opravdu vstávat. Snídáme a tradičně jdeme na metro. Kousek od našeho ubytování je stanice, odkud jezdí vlaky dokonce na dvě strany na Manhattanu. Dneska vybíráme zase tu severnější. Ještě zbývá pár míst, které je potřeba odškrtnout, abychom se mohli prohlásit za pravé turisty.

Jedno z nich je Times Square. Upřímně? Nic moc neočekávám, a přesně to také dostávám. Náměstí, které je jedna veliká obrazovka, kde dokola promítají reklamy. Ale stejně jsem ráda, že jsem tu byla. 🙂 Brala jsem to jako cestovatelskou povinnost. Zajímalo by mě jestli, v dnešní době bannerové slepoty, místní reklamy ještě někoho nalákají a upoutají. Nepamatuji si jedinou, a to jsem se fakt koukala. Možná by to mělo jinou atmosféru v noci, ale za tolik úsilí nám to nestálo. Potkáte zde panďuláky v kostýmech různých filmových postaviček, kteří se za úplatu chtějí fotit s turistama. Nás vychytala Wonder Woman. To neměla dělat. 🙂 Náš oblíbený film to není, tak jsme neváhali a tu skutečnost ji sdělili. Najednou přestala být přátelská a dost nepěkně se na nás podívala. Jsme zlí. 🙂

Parkování na Manhattanu je málo. A když se vám ho povede najít, tak to není levná záležitost. Viděli jsme i ceny kolem 40 dolarů na hodinu.

Pomalu se suneme směrem k Highline (anglická wiki). Jedné z posledních věci, které při první návštěvě NY chci vidět.

2,5 km dlouhý visutý park, který byl od počátku 20. století dráhou pro vlaky. Poslední tudy projely kolem roku 1980. Dneska je krásnou ukázkou toho, jak starou industriální stavbu zařadit do moderní městské architektury. Svému okolí dodává i tolik žádanou zeleň, která se jinak v NY moc nepotká. V okolí vznikají krásné obytné stavby. Místo se mi moc líbilo. A to i přes to, že je tam vždy spousta lidí.

Z Highline si odskakujeme na obídek do Chelsea Market. Hipsterská obchoďáko-tržnice. Se spoustou obchůdků a malých restaurací. Mají super autentické tacos. Náš dnešní obídek.

Pak už se jen bezcílně touláme zástavbou, která slouží hlavně pro bydlení. Najednou má to město jinou atmosféru, jak kdyby se celé zklidnilo. Nikdo nikam nespěchá, lidé sedí venku v kavárně, o turistu nezakopneš. NY nám ukázal svou další tvář.

Když už chceme sednout na metro „domů“, tak mě ještě napadne se mrknout, kde je dům ze seriálu Přátelé a on byl jeden blok od nás. Mažeme pro povinnou fotku. Byt Carrie ze Sexu ve městě byl o 3 bloky dál, ale to už Ráďa protestoval moc, tak jsem ho tam netahala. 🙂

Jedem zpátky do NY. Tam si na chvilku sedáme k Hudsonu a kocháme se naposledy výhledem na Manhattanský Skyline. Loučíme se. Ráno se posouváme na sever.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.