Deníček 14: Grand Canyon

Dnešní den je primárně přesunovací, ale to neznamená, že si ho nechceme užít. 🙂 Trasa tentokrát vypadá, jako bychom se neuměli rozhodnout, kam vlastně chceme dojet. Vstáváme ve Flagstaffu a míříme na sever směr velká díra – Grand Canyon a odtud zpátky do Flagstaffu na oběd a pak do Phoenixu. Líp to vymyslet nešlo, protože den předtím by nám ze řízení už hráblo. Ale pěkně popořadě.

trasa

Vstáváme docela brzy, abychom se nezasekli v dopravě. Cesta nám trvá přijemnou hodinku a půl. Krajina je celou cestu kochací, tak to utíká. Jako do každého parku si nechá Amík zaplatit. Tady je to 30 USD. I když nevím, jestli nejde o nějakou jednotnou taxu, zatím jsme všude platili 30 USD. Ale jednalo se o poměrně exponovaná místa. Vždycky k tomu dostanete mapičku a noviny, kde jsou základní informace o místě, ale i bezpečnostní varování a pořádané akce. My jsme zamířili samozřejmě na jižní stranu kaňonu do místa zvaného Grand Canyon Visitor Center. Můžete tu navštívit několik různých míst, mezi kterými jezdí autobus – zdarma, aby trošku ulevili dopravě. Už po cestě se krajina několikrát změní. Grand Canyon je tím pověstný.

20160902_101138

Parkujeme a nejdřív bereme útokem záchody a pak hned tu pověstnou velkou díru. 🙂 Každý už o ní slyšel, viděl tunu fotek, ale naživo je to úplně jiné. Monumentální, nádherné, obří, nepředstavitelně a nepřenositelné. Takže sekám jednu fotku za druhou, ale i tak si nemyslím, že to zvládnu vystihnout. Grand Canyon (EN) vyrobila řeka Colorado. Trvalo ji to 5-6 miliónů let. A má být na co pyšná. Kaňon je téměř 446 kilometrů dlouhý, široký od 500 metrů do 29 kilometrů. Největší hloubka je okolo 1 600 metrů. Můžete se tu jen tak procházet jako švihák lázeňský a nebo si dát horskou túru. Jen naopak – nejdřív dolu a pak nahoru. O sportovce je dobře postaráno. Od hlídek rangerů až po možnost doplnění pitné vody každou míli a půl. Přesto se tu starají ochránci především o osvětu. Hodně jim to snížilo množství záchranných operací.

My to nepřeháníme a jdeme krátkou – cca 2 km dlouhou trasu. I tady je to totiž vysokohorská turistika. Nacházíme se ve výšce kolem 2 100 metrů nad mořem. Tentokrát se kupodivu dýchá hůř Radkovi, já se držím. Aby se tu návštěvníci nesportovci cítili pohodlně, tak jim tu vybetonovali chodníček. Zároveň je to první místo v USA, které vypadá jak u prasat. Plechovky a kelímky od sladkých napojů jsou naházené na útesech, atp. To je za mě jediné zklamání, za které ale nemůže lokace…

20160902_102548 20160902_114306

Pokud se chcete dozvědět něco víc, tak můžete použít svůj mobilní telefon a zavolat si na číslo. Taková obdoba celkem běžných audiotour.

IMG_8019IMG_8021

Mají tu vytvořené muzeum kamenů – bez kamenů, ale s historií kaňonu. Pro mě byla nová informace, že byl kaňon ještě o 5 000 stop (1,5 km) vyšší. Tato vrstva už podlehla erozi, vč. časového úseku s dinosaury. Všude jsou tu také varování, abychom udržovali divokou přírodu přírodou. A když to nezabere, tak přidají informaci o tom, že veverky přenášejí blechy, co mají mor. Ale stejně jsou to otravné a fotogenické mrchy a je jich tu všude kamion.

IMG_7953IMG_7950IMG_7944

Vydržíme se tu kochat dvě hodiny. Opravdu to stojí za vidění a vyrážíme směr Phoenix. Náš domov na další dva dny s programem, na který jsme se těšili od samého počátku plánování. 🙂 Americký fotbal. Město už od začátku křičí komu patří – domácímu teamu Arizona Cardinals – od jména zasedaček v hotelu až po heslo na wifi. Phoenix už je zase uprostřed pouště a relativně nízko. Bydlíme v Glendale – předměstí. Jen kilometr od stadionu. Venku je 40 °C. Tenhle hotel má zatím největší bazén, který jsme na ceste potkali, takže házíme věci do pračkosušičky a jdeme se vyráchat. Původní plán byl se ochladit, nakonec se nám povedlo úspěšně ohřát. Teď na konci léta už je to hotové kafe. Na místě také vidíme jasný místní fenomén – město začíná žít až po setmění. Když do bazénu lezeme, jsme tam sami. O hodinu později je tam dalších 10 lidí, vč. dětí. To samé na ulicích. 🙂 Postel je tu hrozné, ale stejně dobrou. O fotbale třeba zítra.

phoenix

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.